Artikelen

Jeffrey Vos wint V&VN VZI Scriptieprijs eHealth 2017

Jeffrey Vos winnaar eHealth Scriptieprijs 2017Verpleegkundige Jeffrey Vos is de winnaar van de V&VN VZI Scriptieprijs eHealth 2017 met zijn onderzoek naar virtual reality (VR) als pijnreducerende interventie.

Op de V&VN Verenigingsbijeenkomst in Zwolle op maandag 6 november ontving Jeffrey zijn prijs ten overstaan van ruim 350 verpleegkundigen en verzorgenden. De prijs ter waarde van € 1.000,- werd uitgereikt door Gelle Klein Ikkink, directeur programma Innovatie en Zorgvernieuwing van het Ministerie van VWS.

“Super”, is de eerste reactie van een opgetogen Jeffrey. Hij kwam op het onderwerp van zijn scriptie door een combinatie van fascinatie voor wondzorg en irritatie over het feit dat kinderen nog altijd veel pijn ervaren bij de verzorging van brandwonden. “Verdorie, die pijn moeten we toch kunnen verminderen.”

"Verdorie, die pijn moeten we toch kunnen verminderen."

Daarom onderzocht hij in zijn scriptie de inzet van de virtual realitybril om deze pijn te reduceren. “Pijn bij brandwonden wordt gezien als één van de meeste intense vormen. Het verzorgen moet tijdens het herstel vaak worden gedaan en kan meerdere uren in beslag nemen,” aldus Jeffrey. Als de pijn wordt bestreden door een combinatie van pijnmedicatie en niet-farmacologische interventies, zoals de Virtuale Realitybril ervaren kinderen minder pijn. Jeffrey: “En ook minder angst waardoor het verwisselen van het verband sneller gaat en dus minder tijd kost. Kortom, een win-win situatie.”

Jeffrey is bijna afgestudeerd aan de HBOV van de Hogeschool Utrecht. Binnenkort gaat hij aan de slag als verpleegkundige op de kinderafdeling van Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Jeffrey vindt het belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden zich interesseren voor eHealth. "Ik wil de vaandeldrager zijn voor een nieuwe beweging omdat we op de lange termijn met eHealth zoveel kunnen verbeteren. Nieuwe technologieën kunnen de kwaliteit van de zorg van de patiënt verbeteren.”

"Nieuwe technologieën kunnen de kwaliteit van de zorg van de patiënt verbeteren."

Goede implementatie innovaties

Volgens Renée Verwey, juryvoorzitter en senior docent en onderzoeker bij het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT) van Zuyd Hogeschool was het moeilijk om de 5 genomineerden te kiezen uit 20 ingezonden scripties. “Er zaten veel goede inzendingen bij van zeer uiteenlopend karakter. De jury vond het belangrijk dat er patiënten bij het onderzoek betrokken waren en dat het onderzoek praktisch toepasbaar was.” Verwey, tevens secretaris van V&VN VZI hoopt dat volgend jaar nog meer studenten een scriptie schrijven over eHealth. “Door het gebruik van eHealth kunnen fouten worden voorkomen. Het is ongelofelijk belangrijk voor de toekomst van de zorg en kan ook kostenbesparend werken.”

Virtual reality als pijnreducerende interventie

10.000 stemmen uitgebracht

De winnaar is deels bepaald door de jury en deels door een publieksstemming. Er werden in totaal meer dan 10.000 stemmen uitgebracht binnen een maand tijd. Informatie over alle genomineerden is te vinden op VZI Scriptieprijs eHealth 2017. De scriptieprijs is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Home artikelen, Nieuws

Gepubliceerd:08-11-2017
Aantal keer bekeken:1112

Geef je reactie

Goed om te weten: er kijkt altijd nog iemand naar je reactie voor we deze plaatsen.
We plaatsen deze alleen als ze respectvol en gepast zijn.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: